Chcete dotaci 3. pásma MHD? Přijďte na zasedání zastupitelstva 2. 12. 2019!

27.11.2019 12:29

Za zastupitele za Nezávislí za čisté a klidné Modřice jsme předložili návrh na dotaci 3. pásma MHD pro všechny občany města Modřice, kteří si zakoupí některou z předplacených jízdenek. Bohužel, ještě před zasedáním zastupitelstva byl návrh starostou a místostarostkou zamítnut jako diskriminační, protože nezahrnuje i cestující, kteří jezdí jiným směrem, než do Brna (například směrem na Rajhrad, Želešice, Ořechov apod…(!?). To znamená, že v zastupitelstvu tento návrh neprojde, pokud jej nepodpoří občané přímo na zasedání.

Přijďte nás proto podpořit!

Blíže k návrhu. Vzhledem k tomu, že se dosud žádnému vedení modřické radnice nepodařilo vyjednat s Dopravním podnikem města Brna výjimku, aby město Modřice spadalo ještě do druhé tarifní zóny, předložili jsme návrh dotace rozdílu mezi druhou a třetí tarifní zónou. Všichni občané Modřic, kteří by si zakoupili jakoukoliv předplatnou jízdenku třetí tarifní zóny (100+101+510) a předložili by na radnici doklad o zaplacení, obdrželi by na svůj účet rozdíl částky mezi druhou a třetí tarifní zónou.

V roce 2020 by proběhl zkušební provoz pouze na roční předplatné jízdenky, na kterých by se tento systém odladil. Zjistilo by se zejména, jak to zvládají vyřizovat naši úředníci i jaký je skutečný zájem občanů. Pokud by vše dobře dopadlo, od roku 2021 by se systém rozšířil na všechny předplatné jízdenky, tj. měsíční, čtvrtletní a roční.

Dle našich výpočtů by ve finále tento systém mohlo využívat asi 1 300 občanů – studentů, pracujících i důchodců. Např. senioři nad 70 let by tak jezdili do Brna a zpět zcela zdarma. Celková výše dotací by v roce 2020 mohla být cca 2 mil. Kč, v dalších letech cca 2,7 mil. Kč ročně. Z rozpočtu města by tato částka tvořila cca 1,3 – 1,8%. Vzhledem k plošnému dopadu – cca 1 300 obyvatel města a k jiným aktivitám, které město ze svého rozpočtu podporuje, ta částka není nijak vysoká.

Pokud vás tento návrh zaujal a měli byste o dotaci MHD zájem, přijďte to říci nahlas na zasedání zastupitelstva v pondělí 2. 12. 2019 od 18 hod na radnici!

Libor Procházka