Ještě malé zamyšlení k ustavujícímu zasedání ZMM

13.11.2014 21:53

O výsledku voleb vedení města jsem vás již informoval 6. listopadu 2014. Dnes vás navíc upozorním na něco, čeho jste si možná nevšimli, ale co rozhodně stojí za pozornost. O tom se v oficiální městské "troubě radnice", tedy Zpravodaje, určitě nedočtete :-).

Minulá koalice - ODS(6)+KDU-ČSL(2)+Zelení(1) s podporou při hlasování KSČM(1) měla místa v radě města rozdělena takto: ODS (starosta+2 radní) + KDU-ČSL (uvolněná místostarostka) + Zelení (neuvolněný místostarosta). Dle vyjádření starosty před volbami se počítalo i po volbách se stejným rozdělením funkcí. Výsledky voleb stejnému scénáři též nahrávaly. Počítal s tím i zvolený kandidát za Stranu zelených. Jaké však bylo při volbách na ustavujícím zasedání ZMM překvapení, když ODS v pětičlenné radě obsadilo 4 místa (starosta+neuvolněný místostarosta+2 radní) a KDU-ČSL 1 místo (uvolněná místostarostka). Koaliční Zelení tak v radě vůbec nejsou! Toto je opravdu velmi nestandardní koalice! Vyvolává to oprávněné spekulace, co za koaliční podporu mají Zelení slíbeno?

Pokud si myslíte, že jsme nyní objevili velkou senzaci, tak to ještě není nic proti tomu, co nastalo následně :-). O ještě větší překvapení se postaral starosta, který za předsedu Kontrolního výboru navrhnul zastupitele za KSČM! Takže kandidátem ODS na předsedu Kontrolního výboru byl zástupce KSČM (ve volbách strana skončila na předposledním sedmém místě) a kandidátem opozice pak předseda nejsilnější opoziční strany - předseda hnutí ANO 2011 (ve volbách skončilo na druhém místě za vítěznou ODS). Možná si řeknete, že přece bývá zvykem, aby předseda Kontrolního výboru byl zástupce nejsilnější opozice. V Modřicích tomu tak ale není a ani nebylo po minulých volbách, kdy za předsedu Kontrolního výboru byl zvolen zástupce až druhé nejsilnější opoziční strany.

Čas ukáže, co za tím vším je. Možná jen přátelská "sousedská" výpomoc, která se dle všeho projevila již podporou při volbě starosty a místostarostů. My se to ale určitě dozvíme a já vás o tom budu opět informovat... 

 

(LiPro)