Vyjádření "křičící opozice" k "vánočnímu poselství" pana starosty v prosincovém Zpravodaji

11.01.2016 22:02
Reaguji na veřejnou výzvu pana starosty, která byla publikována v prosincovém čísle našeho Zpravodaje. Ptá se v ní „křičící opozice“, která „neustále napadá a rozvrací nastolený rozvoj a výstavbu města“ co pro Modřice zajistila, vybudovala a vyjednala? Sám si současně odpovídá, že nic.
 
Ve svém úvodu se starosta občanům omlouvá za značný rozsah a obsah posledních čísel Zpravodaje, které jako demokraticky zvolené vedení města nemohli ovlivnit, neboť by se „rétorikou agresivní opozice stali netransparentní radnicí.“
 
Ano, určitě není možné vyhovět všem občanům města. Ne všichni publikování zápisu ze zasedání zastupitelstva přivítali, zejména ne stoupenci stávajícího vedení. Naopak řada dalších občanů má nyní konečně možnost poznat názorovou pluralitu zastupitelů. Koho to nezajímá, tak to jednoduše přeskočí a nečte. Horší to bylo v minulosti, to nebylo co přeskakovat. A jak je to s naší „agresivitou“ a našimi zásluhami? Domnívám se, že úkolem opozice je kontrolovat koalici, upozorňovat na její chyby a současně nabízet alternativní řešení. Tak by to mělo fungovat v normální demokratické společnosti. Chápu, že publikované chyby, kterých se naše vládnoucí radniční koalice dopouští, jsou pro ni nepříjemné. Návod je ale jednoduchý – tak se jich nedopouštějte a my nebudeme mít co kritizovat! Pokud jde o naše „budovatelské výsledky“. Každému je snad jasné, že v roli menšinové opozice nemůžeme prosadit takřka nic. To občané nyní pěkně vidí v publikovaných zápisech ze zastupitelstva. Co jsme navrhovali, co jsme chtěli prosadit a neprosadili, proti čemu jsme hlasovali.
 
Pokud vím, starosta je ve funkci teprve desátým rokem, připisovat si tedy všechny zásluhy rozvoje města za posledních 50 let je neadekvátní.
Ke konci svého příspěvku hájí „obchodně-průmyslové centrum“ a zdůvodňuje zvýšenou dopravu, kterou připisuje zejména nakoupením aut starousedlíky a zvýšením počtu občanů. V tom se právě názorově rozcházíme. Domníváme se, že bylo již dost průmyslových hal, ta zvýšená doprava souvisí zejména s jejich masívní výstavbou (nyní vesele pokračuje v „průmyslové zóně U Vlečky“). Chceme proto nyní věnovat zvýšenou péči o zeleň a celkové životní prostředí, aby nás jednou další generace za naše dědictví neproklínaly.
 
Jak je to s bohatstvím našeho města? Přečtěte si o schvalování rozpočtu podrobnosti v zápisu ze ZMM. „Bohaté“ jsou pouze „vyvolené“ spolky.
A na závěr – demokraticky zvolený starosta. I my všichni zastupitelé jsme byli demokraticky zvoleni a snažíme se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí i dle našich časových možností, tuto funkci vykonávat. Někdo je holt v koalici a někdo jiný v opozici.
 
Libor Procházka